Мелодія Району: п'ять мотивуючих композицій від відомого скрипкового майстра Ореста Пуцентели

25 Листопада 2021, 23:10
Мелодія Району: п'ять мотивуючих композицій від відомого скрипкового майстра Ореста Пуцентели 964
Мелодія Району: п'ять мотивуючих композицій від відомого скрипкового майстра Ореста Пуцентели

Джордж Еліот якось сказав: «Життя, здається, йде без зусиль, коли я наповнений музикою». Музика надихає, підтримує, надає крила та змушує душу плакати або ж сміятись.

У нашій рубриці «Мелодія Району» ми дізнаємося, що звучить у кожному куточку нашого краю. Мешканці Моршинської громади розповідатимуть про ті мелодії, які їх надихають.

Читайте також: Мелодія Району: п'ять енергійних пісень від моршинського педагога та тренера Євгена Нестеренка

Найкраще про музику може розповісти той, хто її творить. І мова не лише про композиторів чи виконавців. Сьогоднішній наш герой – справжній творець особливої музики, адже в його руках народжуються одні з найвишуканіших інструментів – скрипки.

Орест Путенцела родом із села Лисовичі – один із найвидатніших скрипкових майстрів сучасності, інструменти якого грають по всьому світу. Теоретик скрипкобудування, дизайнер-винахідник, співзасновник скрипкової майстерні «Putsentelas Violin Studio», автор першого і єдиного на сьогодні  україномовного навчального посібника зі скрипкобудування «Скрипкова майстерня: теорія та практика скрипкобудування», скрипковий майстер-художник вищої категорії, член Національної Всеукраїнської музичної спілки, член Асоціації майстрів художників смичкових інструментів України, член Спілки музикантів України, член Скрипкового товариства Америки «Violin Society of America» – це далеко не останні досягнення відомого майстра. 

 Не дивно, що його музичні вподобання – різноманітні та широкі:

«Я слухаю все – від класики до року, від джазу до популярної музики. Звичайно, що якісь композиції подобаються більше, якісь менше. Зрештою, у кожному стилі є пісні, композиції, твори, що не подобаються, але загалом через винятки відкидати цілі стилі, на мою думку, не варто. Чим більше слухаєш різнопланової та різножанрової музики, тим більше помічаєш вкраплення стилів і взаємодоповнення, коли ми говоримо про сучасну музику», – розповідає музикант.

Читайте також: Мелодія Району: п'ять мотивуючих пісень від директора стрийського училища Віталія Никифорова

Як зізнається Орест, перевагу таки надає джазу, а особливо до душі концерт видатного американського композитора вихідця з України Джорджа Гершвіна «Rhapsody in Blue». Найчастіше герой нашої рубрики слухає музику за кермом, а улюбленими радіостанціями є Радіо JAZZ та ROKS. 

«Порівнюючи музичні вподобання юності та сьогодення, то вони не змінилися, швидше відкрилися нові перспективи. З часом став слухати більше різноманітної музики без прив’язки до виконавця чи стилю. Останнім відкриттям для мене став виконавець та мультиінструменталіст Jacob Collier, а особливо його живі концерти та робота з аудиторією. Цей виконавець уособлює ф’южн чи не усіх можливих стилів у свої творчості», – розповідає Орест.

Отож, п'ять улюблених пісень Ореста Пуцентели:

1. Queen – «Bohemian Rhapsody»

2. Ray Charles – «Hit the Road Jack»

3. Один в каное – «У мене немає дому» 

4. Led Zeppelin – «Stairway To Heaven»

 5. Скрябін — «Люди як кораблі» 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39