В Моршинській громаді відбувся поетичний вечір пам'яті моршинської поетеси Роксолани Благої

25 Березня 2024, 10:11
Поетичний вечір пам'яті моршинської поетеси Роксолани Благої 248
Поетичний вечір пам'яті моршинської поетеси Роксолани Благої

В межах національного тижня читання поезії в Моршинській міській бібліотеці відбулися поетичні читання «Пісня самотньої лелеки». Літературний захід присвятили пам'яті моршинської поетеси Роксолани Благої, повідомляє Район.Моршин.

Серед присутніх на заході були рідні, знайомі та вчителі Роксолани. Вони поділились спогадами про її життєвий та творчий шлях, читали її поезію. Ведучі заходу представили публіці зі сімейного архіву поетки, неопубліковані рукописи.

Читали твори Роксолани і діти з волонтерської організації «Волонтерик».

«Перші опубліковані творчі рядки Роксолани вийшли друком в районній газеті, коли дівчинці було 12 років. Не дивлячись на такий юний вік це була дуже чуттєва поезія. 23 березня поетесі мало б виповнитись 40 років, та її поетичне слово досі живе, і торкається глибини наших сердець.», – сказала директорка КЗ «Централізована публічна бібліотека Моршинської територіальної громади» Наталія Янків.

Роксолана Блага народилася 23 березня 1984 року в Моршині. Закінчила Моршинську середню загально освітню школу із золотою медаллю. Навчалася у Моршинській школі мистецтв по класу акордеона, 11 років була учасницею зразкового театру української пісні «Джерельце». Пізніше навчалася у Львівському національному університеті імені Івана Франка на театрознавчому відділі філологічного факультету та одночасно в Київському Університеті культури і мистецтв.

Вірші Роксолана писала з дитинства. Дебют юної поетки відбувся 11 травня 1996 року в сорок девʼятому номері народного часопису Стрийщини «Рідне поле», де було опубліковано три вірші Роксолани: «Слово Кобзаря», «Моя хатина» та «Калина». Тоді дівчинці було 12 років. У 2000 році, через чотири роки опісля публікації у «Рідному полі» вийшла друком перша збірка Роксолани Благої «Опромінена вогнем».

Передмову до першої збірки написав український письменник, поет, громадський діяч Віктор Степанович Романюк, лагідно назвавши «Словом благословення»

«В образному і почуттєвому розмаїтті рядків і строф виграє істинна поезія. Власне, Юність і Поезія, як рідні сестри, обійнялися у цій книзі», — пише Романюк.

У 2004 році вийшла друком друга збірка Роксолани під назвою «З небом у серці», редактором якої знову був Віктор Романюк.

Вірші Роксолани у різні роки публікувалися у часописах «Диво», «Дивослово», у колективних збірках «Весняний легіт», «Хвилі Стрия», в італійській періодиці.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024