На Стрийщині відбувся ювілейний концерт з нагоди 80-річчя Богдана Стельмаха

24 Жовтня 2023, 11:01
Богдан Стельмах 225
Богдан Стельмах

Творчий вечір «Пісенна світлиця Богдана Стельмаха» відбувся на Стрийщині. Пісні на вірші Богдана Стельмаха звучали зі сцени у виконанні Народного артиста України Мар'яна Шуневича, Тріо «Крайня хата», Анастасії Чубінської та Марії Бардин.

Про це повідомляє Стрийська РВА.

2 жовтня виповнилося 80 років відомому українському поетові, драматургові, перекладачеві, громадському діячу Богданові Стельмаху. З цієї нагоди у у Стрию у міському Будинку культури відбувся творчий вечір «Пісенна світлиця Богдана Стельмаха».

Богдан Стельмах – член Національної Спілки письменників, заслужений діяч мистецтв України, лауреат літературних премій ім. Івана Котляревського, ім. Маркіяна Шашкевича, ім. Лесі Українки та «Коронація слова», кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня та ордена Великого князя Володимира.

У творчому доробку письменника, крім віршів, є також чимало драматичних творів, оперні лібрето (зокрема, «Мойсей» за поемою Івана Франка). Богдан Стельмах є автором великої кількості поетичних збірок, збірок віршів для дітей, перекладів і переспівів давньоєгипетської лірики, неаполітанських пісень та ін.  Вірші поета переклали англійською, польською, італійською, казахською та іншими мовами.

Богдан Стельмах написав багато пісень у співавторстві з такими іменитими українськими композиторами, як Володимир Івасюк, Мирослав Скорик, Ігор Білозір, Богдан-Ігор Яновський, Віктор Камінський. Серед них пісні, які здобули особливу популярність, їх наспівує вже кілька поколінь: «Мамина світлиця», «Пшеничне перевесло», «Многая літа», «Не сип, мила, скла», «Чарочка вина», «Перший сніг», «Лиш раз цвіте любов», «Запроси мене у сни свої», «Не забудь».

Варто додати, на Львівщині діє Комплексна програма розвитку культури. На 2023 рік в межах програми передбачено кошти на фінансування музично-мистецького проєкту з нагоди 80-річчя Богдана Стельмаха. Проєкт передбачає проведення низки благодійних концертів – творчих вечорів за участі поета та відомих співаків у населених пунктах області, зокрема в Стрию, Новому Роздолі та Моршині.

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024