На Львівщині для керівників закладів профтехосвіти провели Освітню Академію

26 Червня 2023, 21:10
Керівники закладів профтехосвіти Стрийщини взяли участь в Освітній Академії 253
Керівники закладів профтехосвіти Стрийщини взяли участь в Освітній Академії

На Львівщині відбулася Освітня Академія для керівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти Львівщини, мережа якої нині становить 50 навчальних закладів.

Про це повідомили в Львівській ОВА.

Обговорили завершення навчального року, старт вступної кампанії, інновації та головні виклики, як слід подолати, щоб зберегти здобуту динаміку: в області третій рік поспіль зростає загальне число учнів, що навчаються у закладах професійної освіти. 

Участь у заході взяли  директор департаменту з питань освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска, начальник відділу інновацій, професійної, фахової передвищої та вищої освіти Іван Пикус, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти Львівщини Володимир Бобко, його заступниця Наталя Рибак, керівники закладів професійної освіти.

«Навчання у професійних училищах, коледжах, ліцеях повинно стати престижним. Це стратегічна мета, яка стоїть перед нами. Досвід розвинутих країн, ринок праці та й саме життя диктують нам цю умову. Ми роками говорили про проблему надмірного набору у вищі навчальні заклади, але нічого не змінювалось. І тільки тепер, коли ми почали інвестувати значні кошти у розвиток профтехосвіти, маємо результат. Нам повірили і діти, і батьки, і самі педагоги. Але це тільки початок, неможливо виправити за три роки ті негативні тенденції, які формувались десятиліттями», – зазначив Олег Паска.

Під час Академії йшлося про нововведення від Міністерства освіти і науки України: електронний вступ в первинній професійній підготовці та можливість отримати академічну відпустку.

Окрім цього, обговорили досягнення та стратегічні напрями системи професійної освіти.

Також учасники Освітньої Академії попрацювали у  робочих групах: говорили про кооперацію з конкретними підприємствами, про потребу професійного зростання викладачів та майстрів виробничого навчання, а також про кібербезпеку в освітньому середовищі.

На завершення було досягнуто домовленості з директорами навчально-професійних закладів про те, що  вже до кінця цього року кожен профтех розробить власну стратегію розвитку.

Зауважимо, що мережа професійної освіти Львівської області нині становить 50 закладів, у тому числі один приватний. У них навчається майже 22 тисячі учнів, що приблизно на 2 тисячі осіб більше, ніж було 2020 року.

Обсяг регіонального замовлення у закладах професійно-технічної освіти у 2023 році у Львівській області становитиме 10 044 кваліфіковані спеціалісти, що помітно більше ніж було торік (9 599).  При цьому наголос зроблено на машинобудуванні  та будівельних спеціальностях.

У Львівській області вже працює 40 науково-практичних центрів, цього року заплановано відкрити ще 13. Ця ініціатива дозволила у короткі терміни суттєво оновити навчальну базу профтехосвіти.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024