В Моршині презентували книгу про пластунські роки Степана Бандери

25 Травня 2023, 17:12
книга «Чотири ватри» 579
книга «Чотири ватри»
В Моршині, в приміщенні Моршинської школи мистецтв імені Ірини Король, презентували книгу про дитячі та юнацькі роки Степана Бандери - «Чотири ватри».
Про це повідомляє Район.Моршин.
Авторка дослідницької повісті про дитячі та юнацькі роки Степана Бандери та його друзів-пластунів – Зеновія Ханас. У своїй книзі авторка розповідає як унікальний молодіжний рух Пласт, вплинув на формування характеру юного Степана Бандери.
Зеновія Ханас - краєзнавця, освітянка, заступниця директора з наукової роботи Стрийського краєзнавчого музею «Верховина», голова Союзу Українок м.Стрия, пластовий сеньйор. Пані Зеновія досліджує історію Січового Стрілецтва, жіночого руху, Пласту, родоводи відомих родин та є автором «Нарису з історії жіночого руху Стрийщини».
«Пласт, практично не змінився з часу його створення, з часу Бандери, звісно, сьогодні краще спорядження, та традиції і скаутська система виховання і сьогодні сприяють всебічному патріотичному вихованню української молоді.», – зазначила авторка.
Над книгою «Чотири ватри», Зеновія Ханас працювала 13 років. За цей час зустрічала багато цікавих людей які ділились своїми спогадами про перебування в Пласті і досвідом особистого спілкування з Бандерою, працювала з архівними матеріалами та спогадами його сучасників.
«Мені стало цікаво після спогадів людей які особисто знали Степана Бандеру, я пізнала його як звичайну людину. Він їздив нашими вуличками, жив в свого дідуся, неподалік місця де я проживаю, ... навіть на ровері з друзями-пластунами приїздив до Моршина, на підтвердження того є фото... Я зустрічалася з багатьма людьми, пластунами, які на той час ще були живими, і їхні спогади записувала на касетні магнітофони. Ці спогади також є в книзі.», – розповіла авторка книги.
 
«В перші дні війни, коли ми всі були такі стривожені, хвилювались, думали «а що ж буде далі?», я подумала, а що ж буде з моєю книжкою?, і певно то був певний поштовх, що прийшов час видати мою книгу. », – розповіла Зеновія Ханас.

На презентацію завітали друзі авторки, Зеновій Медюх та Володимир Олексин з гурту «Кулі». Барди виконали кілька пісень, серед яких і давні пластунські пісні.
Учасники зустрічі отримали багато задоволення від спілкування з авторкою, крім того, всі мали можливість придбати книгу та отримати автограф автора.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024