Лікування сухості шкіри на обличчі

15 Серпня 2022, 12:00
Лікування сухості шкіри на обличчі 543
Лікування сухості шкіри на обличчі

Догляд за сухою шкірою обличчя відрізняється від звичайного. На це впливає висока чутливість та особливість будови епідермісу. Під час вибору засобів гігієни та доглядової косметики треба звертати увагу на склад та призначення кремів, пінок та тоніків. Іноді звичайного догляду недостатньо та потрібне спеціальне лікування, яке призначає лікар дерматолог-косметолог.

Види сухої шкіри на обличчі

Сухість шкіри відрізняється ступенями, у кожному з яких є свої зовнішні прояви.

  1. Перший ступінь сухості — рівний колір, відсутність висипань чи подразнень, але відрізняється чутливістю до зовнішніх погодних умов, після вмивання відчуття стягнутості, шкіра тонка, починають з’являтися дрібні зморшки.
  2. Другий ступінь сухості — відчуття свербежу, шорсткості на дотик, може з’явитися лущення під впливом погодних умов — морозу чи спеки.
  3. Третій ступінь — дуже суха та груба шкіра, лущення в окремих ділянках призводить до появи тріщин та кровотечі, з’являються ранки.

Суха шкіра обличчя потребує спеціального догляду, що залежить від ступеню проблеми. Під час появи перших ознак сухості та дискомфорту потрібно звернути увагу на фактори, які стали причиною змін. Відомо, що стан шкіри, як і її тип можуть змінюватися впродовж життя під впливом різних чинників — зовнішніх та внутрішніх.

Проблеми, які можуть з’явитися під час сухості шкіри

Сухість шкіри спричиняє появу різних хворобливих станів, а також може бути просто наслідком порушення роботи внутрішніх органів та різних захворювань. Неправильне харчування та недбалий догляд, стреси, прийом деяких ліків, гормональний дисбаланс, спадковість та вік людини стають причинами поганого стану шкіри, підвищеної чутливості, дратівливості та передчасного старіння.

З іншого боку спека, сухе повітря, мороз, забруднення довкілля, неякісні засоби гігієни та догляду стають чинниками погіршення стану шкіри, її зневоднення, лущення, огрубіння та почервоніння.

Захворювання, які супроводжуються під час сухості шкіри:

  • ксероз — зневоднення шкіряних покривів, втрата тургору та змарніння;
  • дерматит — запалення, як алергічна реакція на деякі продукти або хімічні речовини;
  • псоріаз — сухі ділянки шкіри, лущення та тріскання з появою виразок;
  • цукровий діабет та ниркові захворювання супроводжуються сухістю шкірних покривів.

Під час наявності захворювань, які спричиняють сухість шкіри в усьому тілі, лікувати потрібно причину, оскільки тоді зникнуть і наслідки. Якщо сухою є шкіра обличчя внаслідок зовнішніх факторів або невмілого використання гігієнічних та косметичних засобів, треба розв’язувати проблему локально.

Догляд за сухою шкірою обличчя

Суха та чутлива шкіра потребує комплексного догляду з використанням гіпоалергенних косметичних засобів саме для такого типу шкіри. Щоденний догляд складається з:

  1. Обережного вмивання пінкою.
  2. Тонізування.
  3. Зволоження.
  4. Живлення.
  5. Нанесення сонцезахисних кремів під час спеки.

Можна використовувати крем для сухої шкіри обличчя, живильні маски та олії. Під час алергії треба проконсультуватися з дерматологом.

Також широко використовується крем Бепантен* або Бепантен плюс, в складі якого є декспантенол. Під час контакту зі шкірою діюча речовина перетворюється на вітамін В5, який дуже потрібен зневодненій та пошкодженій шкірі. Крем ефективний навіть при опіках, псоріазі, взимку він захищає від обмороження. Заживляє тріщини та усуває лущення, свербіж, добре зволожує. Можна використовувати навіть дітям із народження.

______________________

*Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: Бепантен крем 30 г, 100 г, UA/4157/01/01 від 30.11.2020 Бепантен, мазь 30 г, 100 г туба UA/4157/02/01 від 30.11.2020, крем Бепантен Плюс 30 г, UA/7805/01/01 від 08.12.2017 Бепантен Плюс Спрей 30мл UA/7805/02/01 від 08.12.2017

 

Література:

  1. Аравийская Е. Р., Соколовский Е. В. Сухость кожи. Причины и механизмы возникновения. Принципы коррекции // Журнал Дерматология и дерматовенерология. - 2020 г.
  2. Елисютина О. Г., Феденко Е. С., Лапшин Н. Н. Принципы ухода за кожей больных атопическим дерматитом с использованием различных увлажняющих и питательных средств // Рос. аллергол. журн. - 2016 г.
  3. Бепантен крем. Инструкция по применению.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024