У Стрию повалили стелу-пам’ятник радянському солдату

12 Квітня 2022, 14:21
У Стрию повалили стелу-пам’ятник радянському солдату 1133
У Стрию повалили стелу-пам’ятник радянському солдату

У Стрию на Львівщині повалили стелу-пам’ятник радянському солдату. Цю інформацію у коментарі Суспільному підтвердив заступник керівника Стрийської ОТГ Андрій Стасів.

Пам'ятник на Площі Ринок у Стрию розпочали демонтувати у 2014 року.

«У 2014 році на тій стелі стояв пам’ятник радянському солдату, який тримав на руках маленьку дитину. Це були «освободітєлі». Ще у 2014 році самого воїна знесли, а стелу —залишили. Там були вигравійовані образи солдатів», — каже Андрій Стасів.

Через війну голова Львівської ОТГ ухвалив рішення створити комісію, яка має визначити на території громади радянські пам’ятки. Таких пам'яток у місті визначили три.

«Одна пам'ятка на Площі Ринок, її вчора, 11 квітня, демонтували. І наступні два на нашому кладовищі. Це є два воїни з автоматами на колінах на місці поховання воїнів. Далі комісія працює щодо усіх 46 населених пунктів», — каже Андрій Стасів.

Також планують перейменувати вулиці і площі. Рішення пояснюють так:

«Ми себе називаємо місто-бандерштат. У нас дуже багато воїнів загинуло у цій війні. Тепер у нас практично кожного дня відбувається поховання Героїв. Ясно, що народ не хоче бачити цих залишків російських».

Поки що невідомо, що буде натомість на Площі Ринок. Є ідеї побудувати там фонтан або сухий фонтан. Цього року планували оголосити архітектурний конкурс. За словами Андрія Стасіва, там також може бути площа європейського зразка.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39