Машиніст, швачка, пекар: ким працюють ті, хто знайшов прихисток на Львівщині

12 Квітня 2022, 14:10
Машиніст, швачка, пекар: ким працюють ті, хто знайшов прихисток на Львівщині 656
Машиніст, швачка, пекар: ким працюють ті, хто знайшов прихисток на Львівщині

Від початку війни й до сьогодні до центрів зайнятості та філій обласного центру зайнятості звернулося 739 переселенців, котрі шукали роботу. З них лише 10% мають офіційний статус вимушено переміщених осіб, тобто вже зареєструвалися в управлінні соцзахисту, – розповідає Голос Сокальщини.

Як повідомили у Львівському обласному центрі зайнятості, понад 60% становили жителі Харківської, Донецької, Київської областей та столиці України. Місцем праці вдалося забезпечити 74 переселенців.

Найбільше – 22 особи – приступили до трудової діяльності за скеруванням працівників Львівського міського центру зайнятості, 13 допомогли працевлаштуватися спеціалісти Жидачівської районної філії ЛОЦЗ, 8 забезпечили роботою фахівці Стрийського міськрайонного центру зайнятості, ще по 4 особи залучили до продуктивної зайнятості у Новояворівській міській та Кам’янка-Бузькій районній філіях ЛОЦЗ.

Ким тепер працюють ті, хто знайшов прихисток на Львівщині?

Спектр вакансій, які підійшли ВПО найрізноманітніший. Багато хто став до роботи на підприємствах виробничої сфери і тепер трудиться в тилу операторами автоматичних та напівавтоматичних верстатів та установок, ізолювальниками, слюсарями-сантехніками, верстатниками деревообробних верстатів, машиністами автоматизованої лінії, слюсарем-ремонтником, лицювальником-плиточником, пресувальником виробів з деревини, шліфувальником, накатником, електрогазозварником, електриком дільниці тощо.

ВПО також поповнили штат швейних підприємств, влаштувавшись швачками, закрійниками або розкрійниками. Дехто став частиною колективів закладів сфери обслуговування і працює продавцем продовольчих товарів, касиром торговельного залу, барменом, кухарем, кондитером, пекарем, комплектувальником, прибиральником службових приміщень чи двірником.

Частка переселенців працюють у поштових відділеннях. Нині вони листоноші або сортувальники поштових відправлень. Пощастило знайти роботу й 4 ескулапам: лікарю з УЗД-діагностики, рентгенологу, анестезіологу, сестрі медичній. Є й такі, хто обійняв посади психолога, практичного психолога, інспектора, менеджера (управителя) зі збуту або постачання, інженера з відтворення природних екосистем, комірника, завідувача господарства, інспектора з кадрів. А дехто, переїхавши на Львівщину, продовжив трудитися водієм автотранспортних засобів, оператором заправних станцій, черговим з режиму, сторожем та ін.

Під час пошуку роботи спеціалісти служби зайнятості керуються нормами статті 46 Закону України «Про зайнятість населення». Згідно з нею, прийнятною для безробітного вважається робота, що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації особи з урахуванням доступності транспортного обслуговування, встановленої рішенням місцевої державної адміністрації, виконавчого органу відповідної ради.

Винагорода має бути не нижчою за розмір зарплати такої особи за останнім місцем роботи з урахуванням середнього рівня заробітної плати, що склався у регіоні за минулий місяць, де особа зареєстрована як безробітна. Під час пропонування прийнятної роботи враховується тривалість роботи за професією (спеціальністю), кваліфікація, досвід, тривалість безробіття, а також потреби ринку праці.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39