Кухня на Районі: чотири ароматні рецепти апельсинових тортів

06 Лютого 2022, 13:00
Кухня на Районі: чотири ароматні рецепти апельсинових тортів 367
Кухня на Районі: чотири ароматні рецепти апельсинових тортів

Зима – пора апельсинів та десертів з апельсиновим смаком. Тому до вашої уваги пропонуємо чотири перевірені і дуже смачні рецепти тортів з додаванням апельсинів, зібраних інтернет-виданням Сім'я і Дім.

Торт «Бразилія» з кавовим кремом, апельсиновим курдом і домашніми цукатами

Коржі: 6 яєць, 1 скл. цукру, 8 ст. ложок олії, 3/4 скл. борошна, 3 ст. ложки крохмалю, 1 ч. ложка розпушувача, 3 ст. ложки какао, 2 ст. ложки розчинної кави. Форма 26 см.

Збити білки на середній швидкості до пишності, поступо ввести половину цукру, збити до стійкої піни. Збити жовтки з рештою цукру добіла. Акуратно перемішати ложкою з білками і сухими складниками. Викласти у застелену пергаментом форму, пекти при 180 ОС 30–40 хв. Коли охолоне, замотати у плівку, покласти в холодильник на ніч, розрізати на 3 коржі.

Апельсиновий курд: 4 великі апельсини, 4 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки крохмалю, 1 ст. ложка желатину (попередньо замочити у 7 ст. ложках води).

3 апельсини почистити від шкірки і всю м’якоть від плівок, перемолоти блендером, додати цедру та сік з одного апельсину. Додати цукор і крохмаль, перемішати і заварити до загустіння, зняти з вогню, додати набряклий желатину, ретельно перемішати.

Крем: 6 жовтків, 1,5 скл. цукру, 5 ст. ложок сметани, 2 п. « маккофе», 300 г масла.

Жовтки розтерти з цукром до білого кольору. Додати сметану, “маккофе”, збивати на водяній бані до загустіння. Остудити до кімнатної температури і збити з 300 г масла кімнатної температури.

Зібрати торт. Корж возрізати на три частини. ” частини намастити теплим курдом. Коли курд повністю охолоне, зібрати торт: корж з курдом, крем, корж з курдом, крем, корж. Залишити на ніч. Прикрасити глазурю і цукатами.

Цукати. З апельсинів овочечисткою знатяти верхній шар і гострим ножем порізати довгастою соломкою. 300 г цукру і 100 г води закип’ятити і залити порізані шкірки. Хай покипить 5 хв. Накрити щільно кришкою і поставити остигати. Так повторювати три рази. Останній раз розігріти і відцідити. Якщо сироп дуже густий, трішки розвести водою. Цукати викласти на пергамент і поставити в теплу духовку . Сушити при 120 ОС приблизно 30 хв. Час від часу перемішувати. Скласти в банку, що закручується. Такими цукатами можна прикрашати торти і сирники. Можна викласти цукати, а до сиропу, в яких вони варилися, додати води і чайну ложку замоченого желатину, залити поверх цукатів.

Рецептом і фото поділилася Оксана Мельничук.

Торт «Мальдіви» з горіховими коржами (без борошна) та апельсинами

Коржі: Форма 24 см. 1 великий апельсин, 80 г цукру, 180-200 г будь-якого пісочного печива, 1,5 -2 скл. мелених горіхів (дивитись по консистенції), 200 г м’якого масла.А також 8 білків, 80 г цукру.

Вимити щіткою великий апельсин та зварити його 30 хв. 8 жовтків збити в планетарному міксері з 80 г цукру, додати 180-200 г будь-якого пісочного печива (покришити) і 1,5-2 скл. мелених горіхів (дивитись по консистенції) та 200 г м’якого масла. Апельсин порізати дрібно, витягти кісточки, якщо є, та долати в чашу міксера. Добре все перебити. Якщо шкірка апельсина не подрібнилась, то можна дорізати ножем, але дуже смачно, коли вона попадається в коржі. Збити 8 білків з дрібкою солі і додати 80 г цукру (можна менше, все залежить від солодкості печива) і легко перемішати.

Спекти корж при 180 ОС 30-40 хв. Він буде, ніби не допечений, м’який, але не витягати з тортівниці до наступного дня. На наступний день дістати, розрізати. Він буде вологий, просочувати його не треба. Можна з цього тіста зразу спекти 2 коржа.

Апельсиновий курд: 3 апельсини, 120 г цукру,  3 жовтки, 3 ст. ложки крохмалю (бажано кукурудзяного).

Зробити апельсиновий курд за будь-яким рецептом. Я робила без масла, щоб не було дуже жирно. Три апельсини помити щіткою, зняти цедру і витиснути сік. Додати декілька крапель соку лимона. Має вийти +- 400 г, додати 120 г цукру, цедру і лише довести до кипіння. Залишити на 5 хв. Процідити. Цедру не викидайте, згодиться для прикраси (вона смачна). Остудити. З відвару відлити трохи охолодженого соку, додати 3 жовтка, 3 ст. ложки крохмалю (бажано кукурудзяного). В киплячий сік влити жовтки та заварити до загустіння.

Крем: 0,5 л сметани або вершків 30% збити з пудрою (150 г) та апельсиновою цедрою, додати 1 ст. ложку соку.

На корж викласти курд, не доходячи до країв. Зробити бортик з крему і зверху все покрити кремом, накрити ще одним коржем.

Декор: Скибку апельсина для прикраси закарамелізувати на пательні, а потім підсушити в духовці. Для прикраси торта я зробила цукерки з марципану та шоколаду та обваляла їх в подрібненому мигдалі. Солодку соломку вмочити в розтоплений шоколад і викласти на торт.

Рецепт і фото Алли Сидор

Неймовірно смачний торт з апельсиновим компоте та карамеллю

Для бісквіту: 150 г борошна, 150 г чорного шоколаду, 150 г цукру + 50 г для білків, 150 г масла, 5 яєць, 1 ч. ложка розпушувача.

Шоколад розтопити. Білки відділити від жовтків. Білки збити з 50 г цукру. Масло збити з цукром, додати жовтки і ще раз збити. Тоді додати шоколад і ще раз збити.

Просіяти борошно з розпушувачем. Замісити тісто, а тоді у 5 прийомів додавати збиті білки, вимішувати усе треба лопаткою. Не міксером, інакше не буде пишної маси, а тісто вийде рідке. Випікати при 170 градусах 40-45 хв. Форма – 16 см. Готовий бісквіт дістати з форми, загорнути у харчову плівку і поставити в холодильник на вісім годин.

Для крему: 600 г сиру, 300 мл вершків, 150 г цукрової пудри.

Сир збити з цукровою пудрою. Поступово вливати вершки і збити крем.

Для карамелі: 200 г цукру, 70 г масла, 120 мл вершків, 100 г фундука.

Вершки нагріти, але не кип’ятити. Цукор насипати у сотейник з товстим дном, поставити на середній вогонь і розтопити. Як тільки цукор розтопиться, додати масло, і постійно помішуючи, поварити масу 2-3 хвилини, вливаючи тонкою цівкою вершки. Готову карамель процідити через ситечко, остудити і поставити у холодильник.

Підготувати фундук. Якщо він сирий, то його слід обсмажити 5 хвилин на сильному вогні на сухій сковорідці. А потім подрібнити ножем або блендером.

Для апельсинового компоте: 30 г цукру, 2 г агар-агара, 70 г апельсина, 160 мл апельсинового соку.

Форма 14 см.

Сік вилити у сотейник, додати агар, підігріти, додати цукор, довести до кипіння і поварити 10-15 секунд.

Форму застелити харчовою плівкою, вилити сік. Викласти шматочки свіжого апельсина, дати компоте охолонути і поставити у морозильник на три години.

Зібрати торт. Бісквіт розрізати на три коржі. Всі коржі треба просочити лікером або водою. Перший корж змастити кремом, розрівняти ножем, зробити бортик з крему і всередину покласти карамель з фундуком. Зверху викласти другий корж. Так само викласти шар крему, розрівняти, викласти компоте, а навколо компоте зробити бортик із крему, нанести крем дуже тонким шаром. Зверху викласти останній корж, а тоді поставити торт у холодильник на кілька годин, щоб крем застиг. Після цього викласти крем, що залишився, розрівняти і прикрасити за бажанням.

Шоколадно-апельсиновий торт

Форма 24 см. Апельсиновий курд: 2 яйця, 2 жовтки, 75 г цукру, 120 мл апельсинового соку, цедра 2 апельсинів, цедра 1 лимона, 80 г масла, 30 мл лимонного соку, 1 ч. ложка желатину, 200 мл вершків (33–35%).

Шоколадно-апельсиновий крем: 200 г чорного шоколаду, 2 яйця, 2 жовтки, 100 г цукру, ваніль, цедра 2 апельсинів, 100 мл апельсинового соку, 6 г желатину (2 листи), 2 ст. ложки апельсинового лікеру (коньяку), 150 мл вершків (33–35%).

Корж: 130 г масла (кімнатної температури, 200 г цукру, цедра 1 апельсина, 3 яйця), 50 г какао, 160 г борошна, 1 ч. ложка соди, 1 ч. ложка розпушувача, 130 мл молока.

Просочування: 100 мл апельсинового соку, 1 ст. ложка рому (коньяку).

Апельсиновий крем-курд краще приготувати за день, щоб охолонув і загус. У великому посуді збити яйця і жовтки з цукром, поставити на водяну баню і збивати 2 хв, до пінного стану. Додати сік і цедру, збивати, поки почне густіти. Зняти з вогню, додати масло, перемішати, перелити через сито, дати охолонути. Желатин залити лимонним соком, дати набрякнути, розтопити, вмішати в апельсиновий крем, поставити в холодильник на ніч.

Шоколадно-апельсиновий крем. Збити яйця і жовтки з цукром і ваніллю, додати цедру і поставити на водяну баню. Збивати до пишності, додати шоколад, перемішати, щоб повністю розтанув, готувати ще 3–4 хв, додати лікер, готувати ще 2 хв. Зняти з вогню, профільтрувати. Желатин замочити у воді, коли набрякне, розтопити, влити у гарячу шоколадну масу, перемішати, дати охолонути.

Корж. М’яке масло збити з цукром до побіління, додати цедру, по одному ввести яйця. Окремо перемішати сухі складники, ввести їх за кілька разів у масляну масу. Додати молоко, ретельно перемішати. Вилити тісто у форму, застелену пекарським папером (дно і стінки), поставити у розігріту до 180 ОС духовку, пекти 30–35 хв до сухої зубочистки. Дати повністю охолонути, розрізати навпіл.

Зібрати торт. Апельсиновий крем дістати з холодильника і збити. Окремо збити вершки й акуратно ввести їх у крем. Також збити вершки для шоколадного крему і ввести їх. Корж покласти у кільце від форми, просочити половиною просочування, викласти шоколадний крем. Далі другий корж, решта просочування, апельсиновий крем, поставити у холодильник.

Рецепт і фото Юлії Пилипенко

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024