Як без травм відпочивати в горах: поради від травматолога з Нововолинська

15 Січня 2022, 11:12
Як без травм відпочивати в горах: поради від травматолога з Нововолинська 367
Як без травм відпочивати в горах: поради від травматолога з Нововолинська

Як правильно організувати відпочинок в горах та як надати першу допомогу при травмуванні – розповів лікар-травматолог, заступник директора з амбулаторної роботи та експертизи тимчасової втрати працездатності Нововолинської центральної міської лікарні Віталій Денисюк.

Про це йдеться на сторінці медзакладу.

Він щороку організовує активні гірські відпочинки, має восьми річний досвід катання на лижах та сноуборді і навіть навчає цьому інших, тому має про що розповісти. 

Якщо ви початківець – візьміть кілька уроків в інструктора. Необхідно не лише оволодіти навичками катання, а й правилами поведінки на схилі. Щоб не зашкодити не лише собі, а й іншим туристам. Новачкам не варто обирати круті траси та не потрібно виконувати складні трюки.

Активний гірський відпочинок – це ризик травм та фізичного перенавантаження. Якщо ваш звичний спосіб життя не надто фізично активний, при нагоді - підготуйтеся до відпустки: біг та прості фізичні навантаження допоможуть організму загартуватися.
Перед заїздом – зробіть розминку та розігрійтеся. Правильно відрегулюйте кріплення на лижах чи сноуборді.
Щоб не замерзнути і не спітніти, обирайте правильний технологічний одяг та одягайтеся багатошарово. Термобілизна та термошкарпетки – ідеальний варіант. Далі - наприклад флісова кофта. Куртка і штани чи комбінезон мають прилягати, але не обтискати, щоб не заважати вам рухатися.
Обов’язковий елемент для катання – це шолом і маска для захисту очей від сонця. Не забудьте за лижні черевики та рукавички, що не промокають.
Знаєте чому одяг для катання в горах яскравих кольорів? Щоб вас було добре видно на снігу.
Обов’язково заздалегідь дізнайтеся, як зв’язатися із рятувальниками, якщо з вами щось трапиться на схилі.
Особливістю лижного виду спорту є те, що однаково травмуються як новачки, так і профі. Найчастіше це трапляється через переоцінку своїх можливостей.
Якщо ви все-таки на відпочинку травмувались, то не затягуйте з візитом до лікаря-травматолога або ж викликайте рятувальників.
Як надати першу допомогу при травмуванні?
Насамперед – це знерухомлення та знеболення.
Виконати знерухомлення можна підручними засобами – лижею, сноубордом чи гілкою з дерева. Для цього потрібно випрямити кінцівку і прив'язати її до шини, тобто нерухомої основи.
Знеболення можна виконати прикладанням чогось холодного до місця травми, наприклад, снігу. Холод потрібно прикладати до тіла. Якщо неможливо оголити ділянку, то знімати лижний костюм не варто – краще дочекатися прибуття рятувальників.
Найчастіше лижники травмують коліна. Вони сильно страждають, коли лижі сходяться або ж розходяться під ногами. Ознакою травми коліна є сильний біль в ньому, обмежена рухливість та припухлість з почервонінням довкола. Допомога полягає у реалізації перелічених вище принципів.
Переломи ніг трапляються теж часто і стаються при втраті керування на високих швидкостях. Надання першої допомоги аналогічне, тільки зростає значення знерухомлення кінцівки.
Значно небезпечнішими є травми хребта, оскільки через неправильно надану першу допомогу людина ризикує своїм здоров'ям у майбутньому. Якщо ви відчуваєте різкий біль у спині, неможливість рухатися через це, то, з великою ймовірністю, ваш хребет травмований. Ваше завдання – викликати допомогу. Ідеальним рішенням при наданні першої допомоги може стати сноуборд, на який рекомендується акуратно переміститися з допомогою оточуючих. Пам'ятайте – під спиною має бути тверда рівна поверхня. Якщо такої можливості немає, тоді найкраще лежати нерухомо і дочекатися рятувальників.
Найнебезпечнішими травмами є пошкодження голови. Тут алгоритм надання першої допомоги дещо відрізняється.
Якщо ви побачили людину без свідомості на лижній трасі, то ви: викликаєте рятувальників. Не намагайтеся зняти лижний шолом самі. Покладіть постраждалого на землю, бажано на похилу поверхню, так, щоб голова була вищою за ноги. Голову дещо поверніть на бік. Необхідно негайно транспортувати хворого до найближчої лікарні.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024