Страви, що готують на Святвечір в різних куточках України
Незабаром на нас чекає найсвітліше свято в календарі – Різдво. На відміну від більшості країн світу, це свято українці відзначають з дотриманням багатьох споконвічних традицій і звичаїв.
Про це йдеться на сторінці Литовезької громади.
У наш час молоді сім’ї переймають від батьків звичку готувати кутю, сідати за святковий стіл щойно на небі з’явиться перша зірка, а дітлахи продовжують гарну традицію предків – колядування, яке приносить у кожну домівку радість і веселощі.
Страви, що готують на Святвечір в різних регіонах України: кутя, узвар, голубці, горох.
Також ліплять вареники з сливами та грушками, вишнями та черешнями, відкривають мариновані гриби.
Полюбляють в цей вечір грибну юшку. Готують риба смажену чи заливну.
Варять борщ із вушками, карасями та грибами. Або ж роблять капусняк, затерають його олією та пшоном.
Варять квасолю, смажать млинці до борщу.
Маринують оселедець, тушкують капусту з грибами, варять гречану чи пшоняну кашу з грибною приправою на олії.
Печуть пироги пісні з капустою, з сливами, з грушами тощо.
Роблять салат із буряка й чищеного оселедця або ж з квашених огірків чи капусти й цибулі, заправляють олією.
Смажать пампушки, печуть калачі.
Фарширують буряки.
Ставлять на стіл городину (моркву, буряки, капусту, часник), яблука, груші, сливи (інколи квашені).
Смакують медом, січениками з гороху.
Печуть різдвяні зірочки.
На Закарпатті готують деруни та галамбці.
На Франківщині роблять краплики до пісного борщу.