6 січня, що святкуємо та в кого іменини
6 січня — 6-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 359 днів (360 дні — у високосні роки).
6 січня День ангела відзначають: Клавдія, Євгенія, Агафія, Микола, Пилип
Традиції та звичаї:
Відлига обіцяє поганий урожай.
Зоряне небо – до хорошого урожаю.
Заметіль – сприятливий знак для бджоляра.
Безхмарне небо – пощастить грибникам.
https://maximum.fm/novini_t2
Святий вечір (Святвечір, Багата кутя, Вігілія) — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового. Дата святкування різними церквами залежить від дати святкування Різдва. Зокрема, частина християн східного обряду відзначають свято після відправлення Великих (Царських) часів — 6 січня. Християни, які використовують Григоріанський чи Новоюліанський календар, відзначають свято — 24 грудня.
Так званий Другий Святий вечір відзначають напередодні свята Богоявлення, 5 січня. У християн, які послуговуються юліанським календарем (або старим стилем) ця дата відповідає 18 січня.
Страви
Із Святвечором пов’язаний обряд приготування першої куті, її називали багатою, оскільки крім неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, вареники з квасолею та капустою, картопля, узвар. Страви мають бути пісними, тому що Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.
У західних регіонах України на Святвечір вареники роблять із багатьма начинками. Найчастіше — з тушкованою квашеною капустою, з капустою і грибами, з картоплею й грибами, з квасолею. Неодмінно — з тертим маком та фруктами (з вишнями, свіжими яблуками, чорносливом). В окремих районах у вареники заліплюють перемелений маринований оселедець, приправлений сухарями, пасерованою цибулькою і спеціями. Такі вареники називають «креплики» або «краплики» — вважаються окремою стравою. «Солодкі вареники» заліплюють інакше, ніж інші — фігурно: «віночком», рубчиками, зубчиками, «ріжками».
Кутю традиційно готували з пшеничних або ячмінних зерен (на півдні України з рису). Перед тим їх вимочували у воді, товкли в ступі, сушили і знову товкли, щоб остаточно звільнити від луски.
Червоний кут (покуть), де тримають кубельце з кутею та узваром, в народі ще називають «яслами».
Власне, кутя з узваром є своєрідним символом смерті Христа, тому при поминках обов’язково готують цю страву і її іще називають «четвертою страшною кутею».