Моршинський міський голова зустрівся з відомим українським кулінаром та слухав першу леді України

15 Листопада 2021, 17:05
Євген Клопотенко та Руслан Ільницький 485
Євген Клопотенко та Руслан Ільницький

У Львові за підтримки першої леді Олени Зеленської та Львівської обласної державної адміністрації відбувся четвертий регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». Участь у заході взяли міський голова Моршина Руслан Ільницький, начальниця управління соціально-гуманітарної політики Тетяна Левкович та заступниця начальника управління соціально-гуманітарної політики з питань освіти Валерія Никифорів

Представники Моршинської громади мали змогу послухати лекції знакових спікерів і навіть особисто познайомитися та поспілкуватися з відомим українським кулінаром Євгеном Клопотенком.

Під час форуму спікери обговорювали теми безпечності та якості системи шкільного харчування, проєктного підходу в переоснащенні харчоблоків закладів освіти, якісних критеріїв публічних закупівель та новітніх стандартів громадського харчування. Присутнім також презентували результати Всеукраїнського дослідження «Знання, ставлення та практика щодо здорового харчування та реформи шкільного харчування серед дітей, батьків, управлінців та працівників закладів освіти». 

«Родзинкою» заходу стала практична панель – демонстрація можливостей сучасного технологічного процесу від команди ГО «Національна асоціація громадського харчування». За 45 хвилин кухарі приготували обід в асортименті з дев’яти страв для 700 людей – учасників форуму, а голова правління Асоціації Орест Степаняк презентував «дорожню карту» переходу на нові стандарти приготування.

До форуму долучились представники дев’яти областей: Львівської, Вінницької, Закарпатської, Рівненської, Волинської областей, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької.

Спікерами заходу стали: перша леді України Олена Зеленська, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька, голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська, голова Львівської ОДА Максим Козицький, генеральний директор ДП «Прозорро» Василь Задворний, директор ДУ «Професійні закупівлі» Едем Адаманов та засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування (Cult Food)», відомий український кулінар Євген Клопотенко.

«Ми розпочали реформу з великого дослідження у школах країни. І результати не обнадіювали: чого в учнівському меню та шкільних буфетах виявилося вдосталь, то це цукру, солі, трансжирів. Всього іншого – молока, фруктів, м'яса, риби – бракувало. Шкільне меню з нашого з вами дитинства, у якому домінували каші та картопля, а також котлета з незрозумілою кількістю м'яса, залишалося дотепер. І це не шкільна романтика. Це – сумнівний спадок», – розповіла Олена Зеленська.

Перша леді зазначила, що на сайті МОЗ доступні технологічні карти принципово нового шкільного меню, яке розробили команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка, експерти Міністерства охорони здоров’я, дієтологи та технологи. І перехід на нього має відбутися з нового року. Крім того, цього тижня МОЗ затвердило та опублікувало орієнтовне чотиритижневе сезонне меню для закладів дошкільної освіти.

Організатори зазначили, що форум відбувається з дотриманням усіх карантинних норм та рекомендацій головного санітарного лікаря. Учасники мали свідоцтво про вакцинацію та актуальний ПЛР-тест.

Фото: Моршинська міська рада, сайт Президента України

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024